
 

By-laws of the  

Plainfield Charter Study Commission 

 

Article I-Name 

 

The name of this entity shall be the Plainfield Charter Study Commission (hereinafter the 

“Commission”), a charter study commission having been authorized by the passage of Public Question 

#3 in the general election held November 6, 2012 and certified on November 26, 2012 (the “General 

Election”). These articles are its bylaws. The Commission is governed by N.J.S.A 40:69A-1 et seq.  None 

of the provisions of these articles shall conflict with that statute or any other statute of the State of New 

Jersey. Any provisions of these articles that are in conflict with that statute or any other New Jersey 

Statute shall be deemed to be superseded by the statute in question. Each section of these articles shall 

be considered separately, and the illegality or unenforceability of any section shall not affect any other 

section. 

Article II-Statement of Purpose 

 

 The Commission’s purpose is to study the charter of Plainfield City and to consider a new charter or 

improvements in the present charter and to make recommendations thereon. The Commission is 

subject to the Open Public Meetings Act (N.J.S.A. 10:4-6 et seq.) (the “Sunshine Law”) and the 

Commission encourages a broad civic dialogue on the form of government for Plainfield City. 

 

Article III-Members 

  

 The members of the Commission shall be those five persons elected in accordance with N.J.S.A. 40:69A-

1 et seq. in the General Election. In the event of a vacancy in the Commission, the remaining members of 

the Commission shall fill it by appointing another properly qualified citizen, as provided in 

N.J.S.A.40:69A-6. 

 

 

 



Article IV-Officers 

1.  Officers of the Commission shall be elected by a majority vote of the Commissioners at the 

organization meeting described in Article V, Section 1. Each officer shall have an equal vote in the 

transaction of Commission business. 

 

2. Officers of the Commission shall be: 

 a. Chair 

 b. Vice Chair 

 c. Treasurer 

 d. Secretary 

 e. Assistant Secretary 

 

3. The Chair shall preside at all meetings, except as otherwise provided in Article V, Section 6. The Chair 

shall appoint such committees and assign research and background work to other Commissioners as 

necessary.  The Chair shall approve all official communications of the Commission.  The Chair may 

delegate portions of the meeting agenda to other Commissioners at his or her discretion. 

 

4. The Vice Chair shall assist the Chair in his or her duties and shall be the Public Information Officer of 

the Commission.  The Vice Chair shall prepare public and press releases and deliver them to print and 

on-line media outlets with the advance approval of the Chairman. 

 

5.  The Treasurer shall be chair of the Budget Committee, and will participate in the preparation of the 

budget and the tracking and reporting of the expenditures of the Commission. 

 

6.  The Secretary shall maintain the digital and printed record of the Commission meetings, and shall 

prepare and distribute written minutes of each meeting. The Secretary shall attend to the notice and 

scheduling of meetings, and the transmittal of changes in meeting times and dates, if any. The Secretary 

shall be responsible for preparation of official correspondence of the Commission. 

 

7. The Assistant Secretary shall assist the Secretary in the discharge of his or her duties.        



 

 

Article V-Meetings 

 

 

1.  The organization meeting of the Commission will be held in the Plainfield City Hall Library at 7:00 

p.m. on a day that is within 15 days of the General Election. All of the meetings described in this Article 

V shall be noticed to the public in accordance with the Sunshine Law. 

 

2. The work planning meeting of the Commission will be held in the Plainfield City Hall Library at such 

time and date decided at the organization meeting described in Article V, Section 1. 

 

3. The balance of the meetings of the Commission will be held in the Plainfield City Hall Library on such 

dates and at such times as announced at the work planning meeting described in Article V, Section 2. 

  

4. Meetings of the Commission shall be open to the public. Members of the public will be permitted to 

speak at meetings only during the public participation section as noted on meeting agendas.  Public 

participation sections of meetings will be limited to a maximum of 30 minutes at the end of the meeting 

in question. Members of the public shall be limited to 2 minutes of public participation on a “first come, 

first served” basis, on topics strictly limited to charter study issues discussed at each meeting. The 2 

minute participation time may be extended at the discretion of the Chair of the meeting in question.      

 

5. The Commission shall make its best efforts to make copies of the meeting agendas available at the 

meetings and to distribute the agenda in advance to the City and to online media outlets. 

 

6. Meetings will be called to order by the Chair at the advertised meeting time. In the event that the 

Chair is delayed or unavailable to attend the meeting, the meeting will be called to order by the highest 

ranking officer present in the order set forth in Article IV, Section 2. The officer responsible for calling 

the meeting to order may delegate portions of the meeting agenda to other Commissioners at his or her 

discretion. 

 



7. Order of business for meetings:  

 a. Call Meeting to Order 

b. Pledge of Allegiance 

c. Open Public Meeting Act compliance statement 

d. Roll call of Commissioners, note reasons for absence, if any 

e. Review and approve minutes of last meeting 

 f. Correspondence to Commission, if any 

g. Treasurer Report, if any 

h. Agenda items for current meeting 

i. Brief review of work to date, assignment of work for next meeting. 

j. Public participation 

k. Motion to adjourn 

 

8. As provided in N.J.S.A. 40:69A-5, a majority of the members of the Commission shall constitute a 

quorum for the transaction of business, but no recommendation of the Commission shall have any legal 

effect pursuant to N.J.S.A. 40:69A-15 or 16 unless adopted by a majority of the whole number of the 

members of the Commission. 

 

9. At meetings of the Commission, the Chair of the meeting in question shall recognize and cede the 

floor to members of the Commission who wish to comment on agenda items. For transacting business 

requiring a vote of the Commissioners, the Chair shall entertain motions and seconds from 

Commissioners and shall call a voice vote on motions. The Chair shall have the authority to end 

discussion after each Commissioner has been given the opportunity to make such comments as they 

consider necessary, and the Chair of each meeting shall be vested with the authority to resolve any 

disputes over procedure that arise at meetings.  Only Commissioners will be permitted to address the 

Chair during meetings, unless the Commission has invited guests to address the Commission at a 

meeting in question.   

 

 

 



 

 

Article VI-Miscellaneous 

 

1.  These by-laws may be amended by a majority vote of the Commission. 

 

2.   Until publication of the Commission’s formal report, all public statements shall represent the views 

of the Commission as a whole, and shall be released only with approval of the Chairman, pursuant to 

Article IV, Section 3.  

   

Adopted 12/11/2012 

   

 

  


